Järjestäjät

Kangasalan kulttuuripalveluiden tehtävä on edistää ja tukea paikallista kulttuuritoimintaa yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Kaikenikäiset kangasalalaiset, kesäasukkaat ja matkailijat pääsevät nauttimaan monenlaisista tapahtumista ja toiminnasta ympäri vuoden eripuolilla kaupunkia.

Pikku Kakkosestakin tuttu Lastentalo Tähtiranta on Kangasalan Koivistossa sijaitseva vanha talo pihapiireineen ja eläimineen. Lampaita, minipossuja, kanoja, kaneja sekä koiria on mukava ruokkia, silitellä ja rapsutella. Puuveneitä voi rakentaa ja uittaa supanojassa, grillituvassa voi herkutella esim. itse paistetuilla tikkupullilla tai pihan raparpereista leivotulla piirakalla. Jättisaippuakuplien puhallus, liitutauluun piirtäminen, jättitrampoliinilla pomppiminen, keinuminen, liukumäen lasku ja majaleikit saavat lapset viihtymään pihapiirissä.  Talo ja pihapiiri ovat avoinna vain tapahtumissa tai erikseen sovitusti.

Poledance Piagrina Tanssi -ja akrobatia studio on toiminut Kulttuurisosuuskunta terän projektina Kangasalla vuodesta 2015. Projektijohtajana toimii paikallinen tanssija/ohjaaja Piia Henttinen. Studio tarjoaa erilaisia tanssi -ja akrobatia tunteja kaiken ikäisille ja tasoisille harrastajille. Opetus tapahtuu pienryhmissä lämminhenkisessä ja asiantuntevassa ympäristössä. Meillä voit harrastaa mm. tankotanssia, ilmajoogaa, ilma-akrobatiaa, tuoliakrobatiaa, whip crackingiä, tanssi- ja sirkuslajeja sekä kehonhuoltoa. 

Taitokeskus Kangasala on monipuolinen harrastuspaikka. Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsässä on ryhmiä lapsille, nuorille ja aikuisille. Viikoittaiset opetustunnit kokoavat innokkaita harrastajia kädentaitojen pariin. Lisäksi taitokeskuksessa järjestetään lyhyt- ja tilauskursseja sekä toiminnallisia syntymäpäiviä. Taitokeskuksessa on kuudet kangaspuut, joissa voi kutoa mattoja ja muita sisustustekstiilejä ohjatusti arkisin ja sopimuksen mukaan sekä omatoimisesti iltaisin ja viikonloppuisin.

Löydä kirjastosta uutuudet ja yllätykset! Kirjojen, lehtien, musiikin, elokuvien ja pelien lisäksi tarjolla on verkkolehtiä ja e-kirjoja. Kangasalan kirjastoon kuuluvat pääkirjaston lisäksi Kuhmalahden, Sahalahden ja Vatialan lähikirjastot sekä kirjastoauto Kotikujan Konsta.

Mobilia on lapsiperheiden suosikkikohde, jossa tekemistä, kokemista ja näkemistä riittää koko perheelle.

Museon näyttelyt vaihtuvat vuosittain. Ne kertovat kiehtovia tarinoita suomalaisen liikenteen historiasta. Lasten suosikkeja ovat tietenkin lasten leikkipaikka ja Rallimuseon Sega Rally -peli. Omia hoksottimiaan pääsee testaamaan kuvasuunnistukseen perustuvaa salapoliisitehtävää ratkoessa.

Rahtarit-liikennepuistossa 4–12-vuotiaat pääsevät opettelemaan polkuautojen avulla liikenneturvallisuutta.

Nykyaikainen lasten leikkipuisto tarjoaa monipuolista tekemistä, ja leikkien jälkeen voi pulahtaa uimarannalta Längelmäveden aaltoihin.

Koko perhe voi tehdä kuntoiluretken Keisarinharjulle, josta löytyy 20 rastin luontopolku kimurantteine kysymyksineen.  Oikeat vastaukset voi retken jälkeen käydä pyytämässä museon infosta.

Kahvila Wanhat autot tarjoaa päivittäin herkullista lounasta, virvokkeita ja vaikkapa pehmytjäätelöä. Tuliaiset ja matkamuistot löytyvät monipuolisesta museokaupasta.

Tervetuloa viettämään museopäivää Mobiliaan – satoi tai paistoi!

Kimmo Pyykkö -taidemuseon kolmesti vuodessa vaihtuvat näyttelyt esittelevät korkeatasoista kotimaista kuvataidetta ympäri vuoden. Vaihtuvat näyttelyt sijoittuvat museossa kahteen kerrokseen. Taidemuseon pysyvässä näyttelyssä Pitkän matkan ateljeessa tutustutaan kuvanveistäjä Kimmo Pyykön uraan ja taiteeseen yli 60 vuoden ajalta. Pysyvä näyttely sijaitsee museon kolmannessa kerroksessa.

Vuoden 2015 alussa avattu Kimmo Pyykkö -taidemuseo sijaitsee arkkitehtuuriltaan palkitussa Kangasala-talossa, 20 minuutin ajomatkan päässä Tampereelta.

Vanha kivinen pitäjän vilja-makasiini (rakennettu 1833-1835) muutettiin 1950-luvulla museoksi ja avajaisia vietettiin kesäkuussa 1958. Kangasala-Seura ry omistaa ja ylläpitää kotiseutumuseota.

Kangasala-Seura ry, kotiseutuyhdistyksen tehtävänä on suojella ja vaalia historiallisia muistoja ja luonnonkauneutta sekä elvyttää kotipitäjän kulttuuriperinteiden arvostamista. Muistitietoa ja historiaa talletetaan seuran vuosikirjaan, Kangasalan Jouluun, joka on ilmestynyt säännöllisesti vuodesta 1949.

Museon pysyvä näyttely sisältää perinteistä, kotiseutumuseoista tuttua, esineistöä, jotka on saatu lahjoituksina pitäjäläisiltä. Toisessa kerroksessa ovat museon erikoisuudet – historialliset ryhmät: Kaarina Maununtytär Liuksialan kartanossa ja Kaarina Hannuntytär Vääksyn kartanossa 1500-luvun lopussa, Rusthollari Tavela emäntineen ja Pappilan sali 1800 luvulta, Sarsan kivikautinen perhe, Laukkuryssä kirkonkylässä myymässä tavaroitaan ja pienoismalli kirkonkylän kupeessa olleesta torpparikylästä. Kerroksessa on myös “Kesäpäivä Kangasalla” säveltäjän Gabriel Linsenin taffelipiano, sekä Jalmari Finnen henkilökohtaista jäämistöä ja julkaisuja. Museossä nähdään myös vaihtuvia näyttelyitä. 

Kangasalan Pikkuteatteri on lasten ja nuorten teatteri, jonka toiminta alkoi Rampin Pikkuteatterina vuonna 2009, ja omana yhdistyksenään loppuvuodesta 2010. Kangasalan Pikkuteatterin toiminnassa on mukana vuosittain 80-90 lasta ja nuorta. 

Näytelmiä tehdään vuodesta riippuen kahdessa tai kolmessa eri ikäryhmässä. 

Kangasalan Pikkuteatteri on kasvanut teatterina vuosien aikana hyvin tunnetuksi Pirkanmaalla ja on saanut valtakunnallisia tunnuksiakin. Kangasalan Pikkuteatterin arvoihin kuuluu että teatteri on erilaisten perheiden ulottuvilla taloudelliseen tai sosiaaliseen asemaan katsomatta.

Teatterin näyttelijöiden valitsema slogankin kuvaa teatterin voimaa ja yhdessä olon henkeä. “En minä, et sinä, vaan me!”.

Nukketeatteri Hupilainen perustettiin vuonna 1984 ja taustavoimaksi perustettiin Nukketeatteri Hupilaisen kannatusyhdistys ry. Teatterin kotipaikkana on Kangasala. Nukketeatteri toimii pääasiallisesti kiertävänä teatterina. Marraskuussa 1998 saimme käyttöömme vanhan historiallisen Parvula-talon, jonne olemme kunnostaneet oman 50-paikkaisen kotinäyttämön.

Näyttelijöinä toimivat: Niina Kettunen-Niemi, Tuula Torkkeli, Pauliina Kirjanen ja Sinikka Meurman.

Kangasalan Karjalaseura ry on karjalaisen kulttuurin harrastus- ja kansalaisjärjestö Karjalan Liitto ry:n jäsenyhteisö. Yhteisö on keskittynyt karjalaisen kulttuurin esillä pitoon, säilyttämiseen ja tiedon välittämiseen. 

Kangasalan Karjalaseuran toimipaikkana toimii karjalainen kulttuurikeskus Äijälä. Äijälästä löytyy näyttelytila ja säilytyspaikka siirtokarjalaisten lahjoittamille esineille. Museotoiminnan lisäksi seura on aktiivinen esimerkiksi tarinakerhon ja piirakoiden leipomisen merkeissä. 

Raudanmaan Nuorisoseura järjestää lapsille ja nuorille muun muassa kerhoja ja kursseja. Myös erilaiset teemaviikot ja diskot ovat osa tunnettua nuorisoseuran toimintaa. Nuorisoseura tekee tiivistä yhteistyötä kylän yhdistysten kanssa, ja keskeisimpänä toimipaikkana toimii Raudanmaan kylätalo. 

Laaksolan ratsutila on SRL:n hyväksymä ratsastuskoulu, joka tarjoaa opetusta kaiken tasoisille ratsastajille. Toiminnan perustana ovat valmennustyyppiset tunnit, kannustavat opettajat sekä suuri joukko osaavia ja ystävällisiä ratsuja. 

Laaksolan ratsutila sijaitsee Kangasalla Kaarina Maununtyttären tien varrella. Vuonna 2001 valmistuivat pelkästään hevostoimintaa varten rakennetut tilat, jotka mahdollistavat korkeatasoisen harrastamisen niin rennosta harrastamisesta aina tavoitteelliseen kilpailemiseen. 

unnamed

Kangasalan Seurakunta tarjoaa tukea, palveluita ja toimintaa elämän jokaisessa vaiheessa. Kangasalan Seurakunta on mukana myös lapsiperheiden arjessa.

Raudanmaan Lastenmaatila Pikkupihalla pääset ympäri vuoden näkemään tuttuja ja vähän harvinaisempiakin eläimiä. Eläinten tapaamisen lisäksi Pikkupihalla on mahdollista esimerkiksi osallistua eläinten hoitoon tai järjestää hauskat syntymäpäivät.

Lastenmaatila Pikkupihaa ylläpidetään talkoilla Raudanmaan kyläosuuskunnan toimesta. 

cloud-hotair-balloon.png

Pohtiolampi on luonnonläheinen virkistäytymis- ja elämysmatkailukohde Kangasalla. 

Pohtiolammen sääksikeskus on avoinna vierailijoille huhtikuusta syyskuuhun, jolloin myös sääkset ovat paikalla. Keskuksesta saa tietoa sääksistä, sääksiä on mahdollista valokuvata ja paikalta löytyy kahvila- ja ruokailupalveluja. 

vehoniemilogo

Vehoniemenharjun luonnonsuojelualueella sijaiseva Vehoniemen Automuseo on Suomen suosituin ajoneuvomuseo, jossa on esillä loistoautoja, käyttöautoja, erikoisuuksia sekä moottoripyöriä vuosikymmenien varrelta. Jatkuvasti vaihtuvaan näyttelyyn on vapaa pääsy ja museokahvila on kuuluisa maistuvista herkuistaan.