Vuoden 2021

Järjestäjät

Sivustoa päivitetään parhaillaan

Business Kangasala Oy on Kangasalan kaupungin omistama elinkeino- ja matkailuyhtiö. Yhtiö vastaa kaupungin yli 2000 yrityksen palvelemisesta ja tuottaa alueelle sijoittuvien yritysten laadukkaat tontti-, toimitila- ja neuvontapalvelut.

Kangasalan kulttuuripalveluiden tehtävä on edistää ja tukea paikallista kulttuuritoimintaa yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Kaikenikäiset kangasalalaiset, kesäasukkaat ja matkailijat pääsevät nauttimaan monenlaisista tapahtumista ja toiminnasta ympäri vuoden eripuolilla kaupunkia.

Pikku Kakkosestakin tuttu Lastentalo Tähtiranta on Kangasalan Koivistossa sijaitseva vanha talo pihapiireineen ja eläimineen. Lampaita, minipossuja, kanoja, kaneja sekä koiria on mukava ruokkia, silitellä ja rapsutella. Puuveneitä voi rakentaa ja uittaa supanojassa, grillituvassa voi herkutella esim. itse paistetuilla tikkupullilla tai pihan raparpereista leivotulla piirakalla. Jättisaippuakuplien puhallus, liitutauluun piirtäminen, jättitrampoliinilla pomppiminen, keinuminen, liukumäen lasku ja majaleikit saavat lapset viihtymään pihapiirissä.  Talo ja pihapiiri ovat avoinna vain tapahtumissa tai erikseen sovitusti.

Koronatilanteen vuoksi Tähtiranta ei järjestä avoimia yleisötilaisuuksia tänä kesänä.

Poledance Piagrina Tanssi -ja akrobatia studio on toiminut Kulttuurisosuuskunta terän projektina Kangasalla vuodesta 2015. Projektijohtajana toimii paikallinen tanssija/ohjaaja Piia Henttinen. Tarjoamme erilaisia tanssi -ja akrobatia tunteja kaiken ikäisille ja tasoisille harrastajille. Opetus tapahtuu pienryhmissä lämminhenkisessä ja asiantuntevassa ympäristössä. Meillä voit harrastaa mm. tankotanssia, ilmajoogaa, ilma-akrobatiaa, tuoliakrobatiaa, whip crackingiä, tanssi- ja sirkuslajeja sekä kehonhuoltoa. Vuonna 2020 muutimme uusiin tiloihin Raudoittajantielle Kangasalan asemalle toimimaan yhteistyössä Kangasalan Pikkuteatterin kanssa.

Taito Pirkanmaa ry:n Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsä on Suomen suurin käsityökoulu. Meillä opiskelee vuosittain yli 1000 oppilasta. Vuonna 2020 Näpsä täyttää 30 vuotta. Onnittelemme oppilaitosta ja kaikkia meidän näpsäoppilaita yhteisistä vuosista käsityöharrastuksen parissa! 

Näpsässä opiskellaan käsityön taiteen perusopetusta laajan oppimäärän mukaan. Opetusta on tarjolla lapsille, nuorille ja aikuisille. Toimipisteitä Tampereella on Tammela, Epilä, Hervanta, Verkaranta ja Vuores. Lisäksi opetusta on tarjolla Pirkanmaan alueella Akaassa, Kangasalla, Lempäälässä, Mänttä-Vilppulassa, Nokialla, Orivedellä, Pirkkalassa, Vesilahdella, Virroilla ja Ylöjärvellä.

Kimmo Pyykkö -taidemuseon kolmesti vuodessa vaihtuvat näyttelyt esittelevät korkeatasoista kotimaista kuvataidetta ympäri vuoden. Vaihtuvat näyttelyt sijoittuvat museossa kahteen kerrokseen. Taidemuseon pysyvässä näyttelyssä Pitkän matkan ateljeessa tutustutaan kuvanveistäjä Kimmo Pyykön uraan ja taiteeseen yli 60 vuoden ajalta. Pysyvä näyttely sijaitsee museon kolmannessa kerroksessa.

Vuoden 2015 alussa avattu Kimmo Pyykkö -taidemuseo sijaitsee arkkitehtuuriltaan palkitussa Kangasala-talossa, 20 minuutin ajomatkan päässä Tampereelta.

Vanha kivinen pitäjän vilja-makasiini (rakennettu 1833-1835) muutettiin 1950-luvulla museoksi ja avajaisia vietettiin kesäkuussa 1958. Kangasala-Seura ry omistaa ja ylläpitää museota.

Näyttelytilat ovat kolmessa kerroksessa ja luetteloituja esineitä on n. 1900. Esineet on saatu lahjoituksina pitäjäläisiltä. Museon pohjakerros sisältää perinteistä, kotiseutumuseoista tuttua, esineistöä.

Toisessa kerroksessa ovat museon erikoisuudet – historialliset ryhmät: Kaarina Maununtytär Liuksialan kartanossa ja Kaarina Hannuntytär Vääksyn kartanossa 1500-luvun lopussa, Rusthollari Tavela emäntineen ja Pappilan sali 1800 luvulta, Sarsan kivikautinen perhe, Laukkuryssä kirkonkylässä myymässä tavaroitaan ja pienoismalli kirkonkylän kupeessa olleesta torpparikylästä. Kerroksessa on myös “Kesäpäivä Kangasalla” säveltäjän Gabriel Linsenin taffelipiano.

Toisessa kerroksessa on myös Jalmari Finnen henkilökohtaista jäämistöä ja julkaisuja.

Museossa on perusnäyttelyn lisäksi näyttelyt Kangasalan kotirintama 1939 – 1945, Kangasalaa postikortein, Pyydysrautoja sekä Barbie-nuket leikeissä ja muistoissa.

Löydä kirjastosta uutuudet ja yllätykset! Kirjojen, lehtien, musiikin, elokuvien ja pelien lisäksi tarjolla on verkkolehtiä ja e-kirjoja. Kangasalan kirjastoon kuuluvat pääkirjaston lisäksi Kuhmalahden, Sahalahden ja Vatialan lähikirjastot sekä kirjastoauto Kotikujan Konsta.

Kangasalan Seurakunta on yhteisö, joka haluaa olla ihmistä lähellä, tarvittaessa antaen apua ja tukea, niin arjen kuin juhlankin keskellä. Jumalan läsnäolo ja läheisyys on kantavana voimavaran antajana. Tavoitteena on olla voimaa tuova lähiyhteisö.

Kangasalan seurakunta haluaa olla tällainen yhteisö, juuri Sinulle!

Mobilia on lapsiperheiden suosikkikohde, jossa tekemistä, kokemista ja näkemistä riittää koko perheelle.

Runsaaseen näyttelytarjontaan kuuluu tänä vuonna autojen käyttövoimasta ja huoltoasemakulttuurista kertova Tankit täyteen -näyttely, uusiutunut Rallimuseo sekä Brittihelmiä-näyttely klassikkoautojen yhteydessä.

Rahtarit-liikennepuistossa 4–12-vuotiaat pääsevät opettelemaan polkuautojen avulla liikenneturvallisuutta.

Nykyaikainen lasten leikkipuisto tarjoaa monipuolista tekemistä, ja leikkien jälkeen voi pulahtaa uimarannalta Längelmäveden aaltoihin.

Koko perhe voi tehdä kuntoiluretken Keisarinharjulle, josta löytyy 20 rastin luontopolku kimurantteine kysymyksineen.  Oikeat vastaukset voi retken jälkeen käydä pyytämässä museon infosta.

Kahvila Wanhat autot tarjoaa päivittäin herkullista lounasta, virvokkeita ja vaikkapa pehmytjäätelöä. Tuliaiset ja matkamuistot löytyvät monipuolisesta museokaupasta.

Tervetuloa viettämään museopäivää Mobiliaan – satoi tai paistoi!

Kangasalan Vehoniemenharjulla sijaitseva suomen suosituin automuseo osallistuu jälleen Lasten löytöretkiviikkoon.

Tänä vuonna Vuoden Ajoneuvomuseoksi valittuun Vehoniemen Automuseoon on aina vapaa sisäänpääsy. Museomme sijaitsee kauniilla luonnonsuojelualueella, jossa on kiva retkeillä. Löytöretkeä riemastuttaa myös upea jäätelövalikoimamme!

Automuseo ja kahvila avoinna päivittäin klo 10-19. Kesäperjantaisin (säävarauksella) klo 22 asti. Tervetuloa!

Nukketeatteri Hupilainen perustettiin vuonna 1984 ja taustavoimaksi perustettiin Nukketeatteri Hupilaisen kannatusyhdistys ry. Teatterin kotipaikkana on Kangasala. Nukketeatteri toimii pääasiallisesti kiertävänä teatterina. Marraskuussa 1998 saimme käyttöömme vanhan historiallisen Parvula-talon, jonne olemme kunnostaneet oman 50-paikkaisen kotinäyttämön.

Näyttelijöitä on kolme: Niina Kettunen-Niemi, Tuula Torkkeli, Pauliina Kirjanen ja Sinikka Meurman.

Tänävuonna kymmenettä vuottaan juhliva Kangasalan Pikkuteatteri on lasten ja nuorten teatteri, jonka toiminta alkoi Rampin Pikkuteatterina vuonna 2009,ja omana yhdistyksenään loppuvuodesta 2010. Kangasalan Pikkuteatterin toiminnassa on mukana vuosittain 80-90 lasta ja nuorta. 

Näytelmiä tehdään vuodesta riippuen kahdessa tai kolmessa eri ikäryhmässä. 

Kangasalan Pikkuteatteri on kasvanut teatterina vuosien aikana hyvin tunnetuksi Pirkanmaalla ja on saanut valtakunnallisia tunnuksiakin. Kangasalan Pikkuteatterin arvoihin kuuluu että teatteri on erilaisten perheiden ulottuvilla taloudelliseen tai sosiaaliseen asemaan katsomatta.

Teatterin näyttelijöiden valitsema slogankin kuvaa teatterin voimaa ja yhdessä olon henkeä. “En minä, et sinä, vaan me!”.

Ota paikallisasiat arkeesi, osta paikalliselta yrittäjältä ja pysy kärryillä kesäkaupungin asioista turvallisesti. Painettu lehti ilmestyy kerran viikossa keskiviikkoisin, mutta verkkosisällöt elävät tilaajan kanssa viikon jokaisena päivänä.